Wat bij cyberpesten

Preventie rond cyberpesten via de kanalen van de school

Uiteraard proberen wij cyberpesten op onze scholen zoveel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen uiteraard enkel de schoolse kanalen beheren. We maken goeie afspraken met de leerlingen over hun account die ze krijgen op school. Af en toe zijn er ook steekproeven om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Zoniet, dan worden de leerkrachten en directies hiervan op de hoogte gebracht.

Wat de kinderen thuis doen, daar hebben we uiteraard geen controle over. We proberen wel in te zetten op het bijbrengen van zowel on- als offline gedragsregels. Wat kan, wat kan niet?

Wat te doen bij cyberpesten

Merk je dat je kind gecyberpest wordt? Het krijgt haatberichten? Wordt online belachelijk gemaakt? Tijd om stappen te zetten. 

Vooreerst: Wees niet kwaad op je kind en stel je kind gerust. Wat het kind meemaakt is zo al erg genoeg.

Ook niet als je van mening bent dat hij of zij fouten gemaakt heeft. Misschien heeft het in vertrouwen gekke foto's doorgestuurd die beter niet doorgestuurd werden. Misschien heeft het TikTok-video's gemaakt waarmee je het niet eens bent...

Bewijsmateriaal

Verzamel bewijsmateriaal: neem printscreens, foto's van het scherm, sla video's op...

Rapporteer en blokkeer

Als je bewijsmateriaal verzameld hebt, rapporteer je de pesters en blokkeer ze. 

Kijk je privacy-instellingen na

Kijk even of je sociale media profiel niet volledig openbaar staat. Beperk wie wat kan zien door de privacy instellingen van je account na te zien.

Breng de school op de hoogte

In veel gevallen heeft het pesten niets met de school te maken, want het cyberpesten vindt wellicht buiten de kanalen van de school om. Laat toch weten wat er gebeurt aan de school. Op die manier kan de school het welbevinden van het kind kan helpen bewaken. Wij bespreken dit in de klas en vragen kinderen om niet "toe te kijken" maar om zelf ook eens een privéberichtje te sturen met: "ik vind het erg wat er gebeurt, maar ik ben er voor je en ik ga niet akkoord met wat de pesters doen." Kinderen die gecyberpest worden, krijgen heel snel het gevoel: iedereen heeft een hekel aan me.  Op die manier proberen we dat wat tegen te gaan en krijgen kinderen toch het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.

Stap met je bewijsmateriaal naar de politie

Dien klacht in bij de politie. Dit klinkt heel dramatisch. maar cyberpesten is een zeer "anoniem" en hardnekkig gegeven. Als je wil dat het stopt, is dit de beste optie. Cyberpesten is trouwens een strafbaar feit.

Als de school weet dat er klacht is ingediend, kunnen wij in de klas gaan en dat melden aan de kinderen. Dat zorgt voor een shock-effect en zorgt ervoor dat het pesten stopt.

Als er ongepaste foto's verspreid werden, maken de verspreiders zich schuldig aan het overtreden van een heleboel wetten. 

Voor de ouders

Onderstaande materialen kunnen gedeeld worden met de ouders. Aan de hand hiervan geef je ze meer info en de nodige tools om hier ook thuis mee aan de slag te gaan.

Voor kinderen die hulp zoeken

Volgende hulpkanalen kunnen gecontacteerd worden als leerlingen gepest worden of zien dat iemand gepest wordt.